You need to get off Facebook

Tof filmpje! En wat filosofie.

De immediatisten zeiden het al: hoe minder media er tussen jou en de ander zitten, hoe minder ruis.
Als je aan de oever van een rivier met je handen een gat graaft, voel je de structuur van de rulle aarde, ruik je de rivierklei, hoor je de vogels, wordt je nat van het lentebuitje. Je bent aanwezig in wat je doet, voor de volle 100%.

Als je aan de oever van een rivier een gat graaft met een graafmachine, schiet het lekker op. Maar je merkt niets van wat je doet. Je ziet wat voor een weer het is vanachter een raampje (je had net zo goed Tv kunnen kijken). Je hoort de vogels niet, voelt niets, ruikt altijd slechts dezelfde olie, hoort niets dan de motoren. In plaats van bezig te zijn met graven, ben je bezig met de knopjes die de machine besturen. Die knopjes zijn altijd hetzelfde, of je nu een gat bij een mooie rivier graaft, stenen verplaatst op een kaal parkeerterrein, sneeuw schuift of voor mijn part op mensen inrijdt. Je hele wereld is vervangen door die knopjes. Je hebt nog maar een heel klein deel over: de wereld is gereduceerd tot een klein beeld op het raampje van je machine, en de geuren, de geluiden en het gevoel zijn verdwenen. De knopjes eisen al je aandacht op.

Met sociale media is het net zo.
Sociale media zijn als graafmachines. Je kunt veel meer mensen in veel kortere tijd bereiken, en dat is handig. Maar 90% van onze communicatie is non-verbaal, en die kun je er niet in vangen. Dat alleen je mond lacht, maar je ogen treurig staan, dat je wallen onder je ogen hebt, dat je stem aarzelend klinkt alsof er iets aan de hand is… of juist dat je gelukkig en energieker dan ooit uit je ogen kijkt, dat je lichaam lekker ruikt en dat je zulke fijne knuffels geeft…
Dat alles wordt op sociale media vervangen door een… smiley.

Hoe meer media er tussen jou en een ander zitten, hoe meer je mist en hoe meer je alleen nog met knopjes bezig bent. Telefoon, brief, mail, chat, LinkedIn, Twitter… Ik gebruik die tools ook allemaal, en met veel genoegen. Maar het is fijn om er af en toe bij stil te staan hoezeer die gereedschappen ons tegelijkertijd beperken, en ons sociaal contact ééndimensionaal maken.
Er gaat niets boven menselijk contact waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken en iemands hand kunt grijpen.

http://www.youtube.com/watch?v=8UouP8cRYZ8

Voor wie nog twijfelt: The Onion rapporteert dat Facebook opgezet is door de CIA. 😉

This entry was posted in Social Media / communicatie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *