Broodfonds

Heb je als zelfstandige wel eens geprobeerd jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Dan weet je dat dit onbetaalbaar is. Maar er is nu een gaaf alternatief!

Het Broodfonds is een alternatief voor dure en niet transparante verzekeringen.

Voor iedere zelfstandige ondernemer is het van groot belang je in te dekken tegen arbeidsuitval door ziekte. Toch is meer dan de helft van alle zelfstandigen niet verzekerd, dat is niet goed voor de continuïteit van je bedrijf. Het Broodfonds biedt hiervoor een heldere en betaalbare oplossing:

http://www.broodfonds.nl

Vanaf 20 mensen kun je al een Broodfondsgroep starten. Je begint dan feitelijk een gezamenlijk fonds met collega ondernemers die je kent en vertrouwt. De administratie wordt je uit handen genomen voor een tientje per maand, daarvoor krijg je dan ook nog eens goede begeleiding als verse groep.

Er zijn verschillende niveaus mogelijk waarop je je verzekert, waarvan de kleinste en goedkoopste je 44 euro per maand kost, en waarmee je verzekerd bent van een inkomen van 750,- per maand als je ziek wordt, maximaal 2 jaar lang, zonder wachttijd.
Met een bijdrage van 77,50 ben je verzekerd van 1.500,- per maand. (dat is allemaal inclusief administratiekosten)

Ik ben verder niet verbonden aan het broodfonds, maar ben erg blij met het initiatief. Ik heb wel eens bij een gewone AOV verzekeraar gekeken, maar kwam toen op idiote bedragen uit. 250 euro per maand, voor een verzekering die pas na een jaar ziekte uitkeert (waar moet je dan intussen van leven?), op bijstandniveau. Niet voor niets zijn de meeste ZZP’ers onverzekerd.

Bovendien spreekt het achterliggende idee van het broodfonds me aan. In plaats van dat een grote bank of verzekering zijn zakken vult door je kwetsbaarheid uit te buiten, werkt het broodfonds op basis van onderlinge solidariteit in een kleine groep. Met twintig tot vijftig ondernemers start je je eigen gezamenlijke spaarkas, en keer je elkaar uit bij ziekte. Het broodfonds als organisatie verdient hier niets aan, behalve via dat tientje administratiekosten per maand. Het is dus je eigen fonds, je besteedt alleen de administratie uit, en krijgt professionele begeleiding bij het opzetten van je spaarkas.

Bovendien is het risico zeer beperkt. Je bent niet aansprakelijk voor elkaar voor meer dan het bedrag wat je spaart, en er zitten checks in het systeem om misbruik te voorkomen.
Het broodfonds komt uit de koker van mensen uit Vereniging Solidair, een samenwerkingsverband van bedrijven en non-profit organisaties op het gebied van duurzaamheid.

Kortom: een supergaaf initiatief!

This entry was posted in Gejuich. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *