Menzis wil de zorgkosten van bepaalde mensen die zorg nodig hebben, niet meer vergoeden. Ze willen kijken naar de reden dat je zorg nodig hebt, en als die reden ze niet bevalt, betaal je maar zelf. Wat ons betreft is dat een zware schending van zowel je privacy als je recht op zorg, en daarom willen we er iets tegen doen. Help nu!
Wat wil Menzis?
Menzis wil niet meer zomaar alles vergoeden waar je volgens de wet recht op hebt. Menzis wil je zorgkosten alleen nog vergoeden als de reden dat je zorg nodig hebt, ze bevalt. Daarvoor moet desnoods de wet maar veranderd worden…
Menzis probeert dit te bereiken door op een punt in te hakken waarbij ze denken makkelijk te kunnen scoren: de comazuiper. En als er één schaap over de dam is, volgen er meer.
Behalve dan dat wij daar met zijn allen niet mee akkoord gaan.
Lees voor onze argumentatie verder, of sla die tekst over en onderneem nu direct actie: stuur een brief naar Menzis!
Wat zegt Menzis er zelf over?
Op Radio 1 was vandaag Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente te horen. Hij vindt dat jongeren die vanwege comazuipen in ziekenhuizen belanden, zelf de kosten van hun behandeling moeten betalen. ‘Als iemand schade veroorzaakt die hij zelf in de hand heeft, dan moet hij daar ook maar zelf voor opdraaien.’ (1)
Zorgverzekeraar Menzis heeft vandaag laten weten de aanpak van Herre Kingma te steunen. Bas Leerink, lid van de raad van bestuur van Menzis, vertelt aan Radio 1: ‘Ik denk er hetzelfde over als Kingma.’ Samen met Kingma gaat Menzis bekijken wat de opties zijn. Ook willen ze de mogelijkheden bij de politiek gaan neerleggen. (1)
[(1): bron: Volkskrant]
Wat is het probleem met die aanpak?
Wellicht heeft Menzis niet goed nagedacht voor men deze uitspraken deed. Wij vermoeden eigenlijk van wel, maar of men nu wel of niet goed heeft nagedacht, dat maakt niet uit. De gevolgen blijven hetzelfde. Als je alleen zorg vergoed als de reden dat iemand die nodig heeft je bevalt, is het hek van de dam.
Als we nu comazuipers niet meer willen helpen, helpen we volgend jaar rokers met longkanker niet meer, en het jaar daarop zijn mensen met een sportblessure aan de beurt, enzovoorts. Want die mensen nemen immers ook allemaal bewust een risico. Als je deze lijn ver genoeg doortrekt, hoeft een zorgverzekering eigenlijk alleen nog mensen met een genetische ziekte te helpen, want dat zijn de enigen waarvan je absoluut zeker weet dat ze absoluut niets aan hun zorgbehoefte kunnen veranderen of die hadden kunnen voorzien.
Natuurlijk is comazuipen niet tof. Het is zorgelijk dat het steeds meer voorkomt. Maar de oplossing ligt niet in het verhalen van zorgkosten op patiënten. Want:
- Niemand zuipt zich expres in een coma. Hoe stom het ook is om veel te veel te drinken, niemand is er daarbij op uit om in coma te raken. Maak mensen liever bewust van de gevaren van teveel drinken in plaats van ze te straffen als het al mis gegaan is.
- Comazuipers zijn over het algemeen pubers. Dat is niet goed, maar psychologisch bekeken wel logisch: pubers proberen grenzen uit, en gaan dan soms te ver. Het is zinloos om pubers die een keer te ver over (hun eigen!) grenzen zijn gegaan met enorme schulden op te zadelen die ze in geen jaren kunnen afbetalen. Daarmee rem je ze alleen maar in hun ontwikkeling tot volwassen en goedopgeleide, verantwoordelijke burgers. Door pubers al vroeg zo financieel klem te zetten, heb je vooral veel kans op sprongen van een kat in het nauw; meer onverantwoordelijk gedrag of zelfs criminaliteit. Een straf heeft alleen zin als deze behapbaar is.
- Door alleen zorg te vergoeden als de oorzaak voor die zorgbehoefte je bevalt, maak je een einde aan de solidariteit waarop ons zorgstelsel gebaseerd is. Het idee is dat je niet een oude sok met geld onder je bed hoeft te bewaren om de dokter mee te kunnen betalen als je ziek bent. Het idee is dat we met zijn allen zorgpremie betalen, en zo een collectieve spaarpot in handen van de zorgverzekeraars leggen, die zorgkosten voor alle verzekerden vergoedt, ongeacht hoe die zorgbehoefte ontstaan is.
- Dat principe moeten we niet loslaten, ook niet bij vervelende, extreem veel drinkende pubers. Want als die niet meer vergoed worden, is het hek van de dam. Dan kun je net zo goed bijna niemand meer vergoeden.
- Misschien wel ons belangrijkste punt: Als we bij iedere patiënt gaan controleren of die zelf zijn ziekte had kunnen voorkomen, dan kan dat alleen door onze zorgverzekeringen onbegrensde informatie te geven over hoe we leven, wat we doen, wat we eten en wat onze leefstijl is. Dat is echter enorm gevoelige privacy informatie waar een zorgverzekering niets mee te maken heeft. Een zorgverzekeraar is geen Big Brother die over je schouder mee mag kijken of je wel goed leeft.
Wat kun je doen?
Ik zit vaak met ergernis naar het nieuws te kijken. Jij vast ook. Je denkt dan: “Wat is dit nou weer voor iets stoms? Dat kan toch ook zus of zo?” …en daar blijft het dan meestal bij.
Maar we leven niet meer in 1950. We zijn niet meer machteloos. Dit is de tijd van sociale media. Of, zoals mijn tante van 78 vorig jaar zei: “Het nieuwe van deze tijd is dat een gewone burger een verschil kan maken in wat er in de gemeenschap gebeurt, door buiten de officiële autoriteiten om vorm te geven aan iets nieuws; door de macht van internet en creativiteit.”
We kunnen dit onzalige plan tegenhouden!
- Door met zijn allen te laten weten dat we dit pad niet op willen gaan, en dat zorgverzekeraars niet de aangewezen mensen zijn om te bepalen hoe wij moeten leven.
- Door Menzis te mailen dat we geen klant meer bij ze willen zijn (of dat nooit zullen willen worden) als ze dit doorzetten.
- Door veel publiciteit te genereren. Door dit verhaal door te mailen aan vrienden, er over te posten op facebook en twitter. Menzis is uitermate gevoelig voor publiciteit.
ACTIE
Vind je dit idee van Menzis ook te ver gaan? Laat het ze dan weten! Als we met zijn allen duidelijk maken dat we geen zorgverzekering willen die over onze schouder meekijkt hoe we leven, kunnen we van Nederland weer een iets leukere plek maken. Onderteken daarom onderstaande petitie!
[emailpetition id=”1″]