“Gratis” internet in binnenstad Eindhoven

Gemeente Eindhoven biedt sinds afgelopen weekend gratis Wifi in de binnenstad van Eindhoven. “Eindelijk, fijn!” was mijn eerste reactie. Tot ik zag hoeveel dat de belastingbetaler kost.

Het Wifi netwerk bestrijkt niet bepaald de hele binnenstad. Op dit moment gaat het volgens de krant alleen om een halve straat en vier pleinen: een deel van het Stratumseind, het Stadhuisplein, het Catharinaplein, de Markt en het Stationsplein (inclusief de ‘taxi-zijde’ van het NS station). Volgens andere bronnen gaat het zelfs maar om twee pleinen.

Wat zou het nou kosten om dat wifi netwerkje aan te leggen?

Een klein rekensommetje: Om die hoeveelheid openbare ruimte van wifi te voorzien, heb je zo’n 20 wifi punten nodig. Daarvoor heb je nodig:

 • 20 weerbestendige kastjes van zo’n 30 bij 20 bij 10 centimeter. Ik timmer ze voor 30 euro per stuk in elkaar, lijkt me goed verdiend. Dan kosten de kastjes dus bij elkaar zo’n 500 euro.
 • toestemming van 20 omwonenden of bedrijven om zo’n kastje boven reikhoogte te mogen hangen. Dan hoeven we nergens in de grond leidingen te leggen, en hoeven de kastjes niet hufterproof te zijn. In ruil krijgen ze gratis draadloos internet.
 • 20 huis-tuin-en-keuken abonnementen op internet, inclusief gratis installatie en draadloos modem, om in die kastjes te hangen. Kosten: bijvoorbeeld via Tele 2 komt dat op 20 x 168,- = 3.360 euro per jaar.
 • We moeten nog even een draadje leggen van elke meterkast naar elk kastje. Een prima elektricien kost 40,- per uur. Voor  800 euro lukt het dus zeker om alle adressen te doen.
 • Laten we stoer doen, die mensen die hebben toch drie kwartier een elektricien over de vloer. We geven ze een vergoeding van 100 euro, x 20 = 2.000 euro. Potdomme! Zijn wij even vrijgevig.
 • Laat ik mezelf niet vergeten. Voor dit waanzinnig complexe plan wil ik ook nog wel wat geld. 1.000 euro dus.

Optellen die handel. We hebben nu echt belachelijk veel geld uitgegeven, namelijk:

 1. Aan eenmalige installatiekosten: 4.300,-
 2. Aan jaarlijkse abonnementskosten: 3.360,- per jaar.

En nogmaals, we hebben bepaald niet zuinig gedaan.

foto: Paul Beekhuis

Maar wat geeft de gemeente hier volgens het Eindhovens dagblad aan uit?

Schrik niet.

50.000 euro.

Het is daarbij onduidelijk wat tot zulke hoge kosten leidt. Maar het heeft er alle schijn van dat het hier alleen om installatiekosten gaat. In dat geval zouden de abonnementskosten er nog eens bovenop komen.

Ik heb dat natuurlijk gevraagd aan Eindhoven365, de organisatie die dit alles heeft bedacht. Eindhoven365 (of EHV365) is Eindhovens citymarketing organisatie, en is ontstaan door Citydynamiek samen te voegen met de VVV.
Ik heb ze vrijdag gebeld en gemaild, maar het is nu woensdagavond, en ze willen blijkbaar niet reageren.
Ik heb ze laten weten dat ik een blog ging schrijven en dat ik de indruk heb dat abonnementskosten er nog bovenop komen. Ik denk dat we veilig kunnen aannemen dat ze wel hadden gereageerd als dat niet waar was geweest. We moeten er dus vrees ik van uit gaan dat die 50.000 euro alleen maar installatiekosten betreffen, en er nog kosten bij komen voor het internet abonnement. Ik wil niet eens weten hoeveel dat dan weer gaat worden.

Had de gemeente mij die opdracht maar gegund.

Dan had ik met bijzonder weinig werk 1.500 euro kunnen verdienen, en had de gemeente 45.700 euro in de zak kunnen houden. En dan was er weer 45.700,- minder aan bezuinigingen nodig geweest.

Dat scheelt weer een voedselbank.

Maar helaas, citymarketingclub EHV365 vindt het zelfs niet de moeite waard om te reageren op iemand die dit verspilling vindt, en dus hebben we met zijn allen 1162% teveel betaald.

Langer dan een uur op internet? U bent een misbruiker!

Oh ja, en voor je nu gaat juichen dat je nu in elk geval gratis internet in de binnenstad hebt en fijn op het terras kunt gaan werken: ze hebben bedacht dat langer dan een uur internetten tot “misbruik” leidt; na een uurtje wordt je er dus gewoon weer vanaf gegooid.

Wat zou dat eigenlijk zijn, misbruik?

Langer dan een uur de weg niet kunnen vinden ondanks Google Maps? (Is domheid misbruik? Filosofische vraag.)

Twee uur vertraging hebben en dan zomaar bij het station op Facebook de tijd doden? (Foei!)

Oh nee, ik snap het al. Ze zijn natuurlijk bang dat ik op een terras ga zitten, even Twitter check tot mijn vrienden er zijn, en dan anderhalf uur later vier bier op heb, en het nummer van een taxi wil zoeken.
Helaas, ik was nog ingelogd en ben over de misbruikgrens heen. Ik pak dan toch maar gewoon de auto. En de politie mij.
Dan levert dat “gratis” internet tenminste nog wat op.

Misschien leuk om te weten dat de Amsterdamse kraakbeweging al eind jaren ’90 een (veel groter) deel van de stad van gratis draadloos internet heeft voorzien. Zonder subsidie. Gewoon voor niks, omdat het leuk is.

This entry was posted in Gemekker and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to “Gratis” internet in binnenstad Eindhoven

 1. Peter Kentie says:

  Beste Bas, communiceren is ook een vak. Net als bouwen van netwerken en deze duurzaam exploiteren. Jammer dat je het zo negatief en vooringenomen insteekt.

  Je vraagt niet om een reactie maar je geeft ons tijd ‘om ook onze kant van het verhaal te mogen belichten’. Dat is niet uitnodigend en riekt naar vooropgestelde mening.
  Waarom kost het 50k? Vanwege top hardware, veilige, heavy industry, duurzame en vooral innovatieve techniek – dus niet goedkoopste. Voor de base stations, de antennes en de backend. Want die onderschat je .
  Voor de hele beheersomgeving moet het aan wetgeving voldoen in Nederland! Het goedkoopste andere wifi netwerk in Nl in een binnenstad dat wij kennen koste 200k.

  Natuurlijk kun je het ook met FON doen, of met eigen ontwikkelde kastjes a la Wireless Groningen en Leiden. Maar waar staan ze nu? Groningen is gestopt en bij Leiden creeert afhankelijk van pioniers die allang andere dingen doen. Trust me, ik weet het. Ze stonden in 2005 al op het podium bij hotspotevent.
  Geef het initiatief tijd, de reacties van de gebruikers zijn top. Echte goede WIfi leveren we, niet 1 streepje maar echte access. En er is nu eenmaal een juridische en commerciele wereld waar je rekening mee moet houden.

  Maar vooral als je wilt communiceren, stel je er voor open. Doen we ook, oprecht!
  Groet Peter

  • admin says:

   Hoi Peter
   Dank voor je reactie.
   Hoe kom je er echter bij dat ik niet wil communiceren, niet open sta voor jullie kant of niet om een reactie vraag?
   Ik heb jullie op 1-6 gebeld en om een reactie gevraagd. Daar was geen tijd voor, ik kreeg het verzoek om te mailen. Dat heb ik gedaan:

   Op 1-6-2012 15:55, Bas schreef:
   > Hallo
   > Ik lees net in de krant dat er vanaf zaterdag gratis WIFI in de binnenstad is.
   > Fijn!
   > Ik lees echter ook dat dit 50.000 euro heeft gekost om aan te leggen. Het zou dan om 20 WIFI punten gaan die het Stadhuisplein, een deel van het Stratumseind, het Catharinaplein, de Markt, het Stationsplein en de ‘taxi-zijde’ van het NS station bestrijken.
   > Later zou er, tegen meerkosten, nog een uitbreiding komen.
   >
   > Dat verbaasde me nogal.
   > Ik wil hier graag een blog over schrijven, maar wil daarbij wel zeker weten dat ik de juiste feiten heb. Daarom wil ik u graag het volgende vragen:
   >
   > -Klopt het bericht dat de 20 WIFI punten voor 50.000 euro zijn aangelegd?
   > -Komen hier nog jaarlijkse kosten bij (voor de provider of anderzins), en zo ja, hoe hoog zijn die kosten? (Bijvoorbeeld kosten voor het afnemen van internet of bij overschrijden datalimiet)
   > -Zo nee, voor hoeveel jaar krijgt EHV365 zonder bijkomende kosten bovenop de 50.000 euro WIFI, zodat ze dit gratis aan de burgers kan aabieden?
   >
   > Dit waren mijn belangrijkste vragen. Mocht u nog snel een antwoord weten, dan ben ik ook geïnteresseerd in het antwoord op de volgende vraag:
   > -Welke snelheid biedt de WIFI? En in welke datalimiet voorziet uw abonnement?
   >
   > Hopelijk heeft u tijd en zin om mij te antwoorden, zodat ook uw kant van het verhaal in het blog belicht wordt.
   > Het blog wordt op zijn laatst maandagavond gepubliceerd.
   >
   > Alvast dank voor uw moeite!

   Op deze mail geven jullie opnieuw geen reactie. Daarop heb ik toch maar even tot woensdagavond gewacht of er nog iets zou komen, in plaats van maandagavond te posten zoals ik had aangekondigd. Dat mag echter niet baten.
   Ik vind je verwijt dan ook een omkering van zaken Peter. Ik heb om een reactie gevraagd, stond open voor jullie kant, dat kwam echter niet. Dat moet je mij niet verwijten, maar jezelf.
   Hou daarbij in het oog dat dit een blog is, geen nieuwssite. We posten hier geen nieuwsberichten maar opinie.

   Ik ben wel blij dat je nu gereageerd hebt, al kan ik niet zeggen dat ik nu veel beter begrijp waarom een wifi kastje ineens innovatief is of 45.700 euro meer zou moeten kosten dan waar ik het voor zou doen.
   Woorden als innovatief, duurzaam, top-hardware: het klinkt met alle respect in mijn oren interessant, maar ook wollig en vaag. Het kan wel van alles betekenen, of zelfs niets. Mijn houten kastjes zijn ook zeer duurzaam als ik ze van sloophout maak – en zo goed als gratis.

   Misschien wil je nog eens reageren en dat prijsverschil uitleggen in simpele bewoordingen, zodat wij het begrijpen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *