Geen cultuur voor de burger in Eindhoven

Gemeente Eindhoven wil de subsidie van het Centrum voor de Kunsten (CKE) halveren. In één klap. Dit is het voorlopige summum van jarenlang wanbeleid, waarbij de politiek haar taken zelfs deels aan een stichting overdroeg om geen verantwoordelijkheid meer te hoeven dragen.

Het Centrum voor de Kunsten

Voor wie niet uit Eindhoven komt, het CKE is de plek waar je culturele cursussen kunt doen, van muziekles tot theater, van dans en schrijven tot beeldende vormen.

Er is best commentaar te leveren op het CKE. Ik heb er zelf ooit drie fantastisch goede cursussen gedaan, en ook twee waarbij ik letterlijk na een paar bijeenkomsten heb gevraagd of ik alsjeblieft niet meer hoefde te komen. Dus kritiekloos ben ik niet.
Maar halveren?

Nieuwe mensen in de culturele sector met dat geld een kans geven klinkt leuk. Maar waar moeten die nieuwe mensen vandaan komen als er geen plek meer is waar je je eerste ervaringen als maker kunt opdoen?

Het CKE heeft vier jaar geleden al (vrijwillig) een miljoen subsidie ingeleverd. Dat was blijkbaar niet genoeg.

Wie zegt dat?

Na jarenlang rampzalig beleid van wethouder Mary-Ann Schreurs en haar voorgangers, waarbij cultuur grotendeels is vervangen met commercieel design, waarbij de bibliotheken kapot zijn gemaakt, en bijna alle instellingen zijn opgezadeld met behuizing in een prestigieuze hoop stenen die ze helemaal niet kunnen betalen, leek het even goed te komen. In plaats van de wethouder en ambtenaren, zou de nieuwe Stichting Cultuur het stokje overnemen.

Uniek in Nederland: politiek die macht uit handen geeft aan een stichting, die uit de culturele sector zelf zou moeten bestaan.
Dat gebeurde niet zomaar: de reden was dat wethouder Schreurs een culturele nota had geschreven die de gemeenteraad onacceptabel vond. Ze is toen in feite kaltgestellt door de raad, die haar cultuurtaken van haar hebben afgepakt en dan zelf maar zijn gaan uitvoeren. Ook dat is behoorlijk uniek overigens; het is zelfs in strijd met de Trias Politica. Waarom Schreurs toen niet naar huis is gestuurd blijft een raadsel.

Stichting Cultuur

“Een overheid moet zich in dat licht goed realiseren dat mensen in de regel pas kunst en cultuur omarmen, wanneer zij het gevoel hebben dat het van ons is. Het mag modern of hip zijn, maar het moet van ons zijn.” – bureau Blueyard

De gemeenteraad vroeg vervolgens een advies aan bureau Blueyard, die gespecialiseerd zijn in de culturele sector. Hun advies was oa om een Stichting Cultuur op te richten, en om dan niet alleen maar te kijken naar innovatie zoals Schreurs steeds deed, maar ook het meer reguliere aanbod (oud / vertrouwd) niet te vergeten. De stichting beheert onder meer de subsidies, die overigens moeten worden toegekend door ter zake kundigen.

Dat is nu net precies niet wat de Stichting Cultuur daadwerkelijk heeft gedaan.
Men heeft het reguliere aanbod in het eerste advies volkomen geschrapt, en dit laten opstellen door mensen die iets weten van verandermanagement, niet van cultuur, en die dus niet ter zake kundig zijn.

Hoezo dat?

Sinds half juli bestond de stichting al uit 1 organisatiestrateeg, er kwamen later wat medewerkers bij, sinds 1 september is er een kantoortje, er is een website waarop al iets (nog niet veel) meer te lezen is dan dat er binnenkort meer te lezen is, en sinds begin oktober is er echt een stichting met een Raad van Toezicht.
Waarvan daadwerkelijk één persoon uit de culturele sector komt.
Ja, u hoort mijn cynisme goed.
kill pussycat

Het eerste advies:
faster, pussycat, kill, kill!

Nog geen twee weken nadat die Raad van Toezicht is aangesteld, verschijnt het eerste grote advies.

De Stichting Cultuur heeft dus stevig doorgepakt. Zo ook in dit advies.
Hoewel…
Het advies is niet door hen geschreven, maar door het commerciële organisatieadviesbureau Noordeling uit Heerenveen.

Die heeft voor een niet al te hoog bedrag, 139 euro per uur, bedacht dat alle vijf CKE scholen maar dicht moeten, dat de 129 docenten op straat staan, en dat de 6000 cursisten maar iets anders moeten gaan doen.

Tja.

Afgelopen week riep de provincie nog dat ze een reddingsplan wil maken voor de cultuureducatie in Brabant, maar dat zal toch te laat komen. Behalve als deze bezuiniging wordt tegengehouden.

Petitie en flashmob

Er is een petitie, teken die even, kan nog net!
Morgenavond, 10-11-2015, worden de handtekeningen aangeboden op het stadhuis.
Ik neem aan, aan die allerliefste mevrouw Schreurs, die, haha, vorig jaar nog wethouder van Cultuur, Innovatie en Openbare Ruimte was, maar nu wethouder is van Innovatie en Design, (Cultuur en Duurzaamheid). Die laatste twee woorden horen in doorstreepte lettertjes tussen haakjes te worden geschreven, neem ik aan, maar dat weet ik niet zeker.

Het CKE gaat vrolijker te werk dan ik. Ze verzamelen daarom met iedereen die dit ook belangrijk vind, cursist of niet, om 19.00 uur bij het CKE op de Stratumsedijk 22, voor een ‘Happy-flashmob’ tussen 19.30 en 20.00 uur bij het stadhuis.

Teken nog even snel, en kom morgen ook als je zin hebt.
(Ik zal er zelf wegens andere verplichtingen helaas niet bij zijn)

This entry was posted in Gemekker and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Geen cultuur voor de burger in Eindhoven

  1. Pingback: Leesmateriaal – De Bezorgde Eindhovenaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *